Agricultorii din județul Olt sunt disperați, după ce munca lor din această primăvară a fost distrusă în doar câteva zile.
După ce vântul le-a distrus solariile, la alți fermieri plantele de tomate au înghețat din cauza temperaturilor scăzute. Oamenii speră ca ministrul Agriculturii să prelungească programul „Tomata” pentru că vor planta alte culturi de tomate în aceste zile, în locul celor afectate de îngheț.
Marin Mocanu cultivă tomate în solarii de când se știe. Niciodată, însă, nu s-a mai confruntat cu o situație ca aceasta, în care, după temperaturi de minus 7 grade, să își găsească toate plantele înghețate, deși în fiecare dintre cele cinci solarii are folii termoizolante, care ajută plantele să aibă o temperatură ridicată și să se dezvolte.
„Vă dați seama câtă muncă și după urma lor trăim, suntem la a doua vârstă și alt venit nu avem. Nici măcar… am aici 5.000 de fire și într-o noapte protejat cu acril… nu avem posibilitate să facem centrale, am făcut și noi cum am putut”, spune fermierul.
Și nu este singurul în această situație. Unii deja au scos plantele înghețate și se pregătesc să cultive altele, însă nu vor fi gata la timp pentru a obține finanțarea de la stat prin programul „Tomata”.
„Normal că ar ajuta pe toată lumea. Toți care ar fi, dacă ar prelungi măcar o lună. Dacă eu mă apuc sa semăn acum, ar dura o lună semănătura, durează o lună repicatură. Și după două luni să plantez. Nu putem să calculăm pierderile, investiția era atunci când vindeam ce scoteam”, spune un alt fermier.
Vineri, sindicatul fermierilor a depus un memoriu la Ministerul Agriculturii pentru a cere despăgubiri pentru fermierii afectați.
Totodată, fermierii au cerut ajutorul reprezentanților Prefecturii Olt, care va trimite în teren mai multe echipe pentru evaluarea pagubelor.